zebarbarlogoblanc20h.png

ZEBARBAR is een muziektheatergezelschap voor kinderen, dat zich toelegt op het actualiseren van sprookjes uit de mondelinge traditie. Niet op een oubollige manier, maar duidelijk en radicaal van vandaag. We bewerken en moderniseren de verhalen en gebruiken ze als klei voor dynamische en hedendaagse muziektheatervoorstellingen. 

 

Vertrekpunt is de fascinatie van Yamina Takkatz voor de Berbersprookjes uit haar land van origine, het Algerijnse Kabylie. Deze fascinatie is terug te voeren naar het persoonlijke parcours van Yamina Takkatz, en haar geloof in de noodzaak om het Maghrebijnse erfgoed een positieve plek te geven in het culturele beleven van de kinderen van vandaag.

 

Door de orale (berber)traditie te koppelen aan de waarden van hedendaags theater wil ZEBARBAR het ontstaan van nieuwe verhalen bevorderen. Verhalen die herkenbaar zijn voor kinderen van Maghrebijnse afkomst, maar tegelijk aansluiten bij de leefwereld van alle kinderen van vandaag. Gemeenschappelijke verhalen als tegengewicht voor religieuze en politieke bewustzijnsvernauwing. Gemeenschappelijke verhalen als een verbindend element waar onze diverse, grootstedelijke samenleving dringend nood aan heeft.

 

_DSC1033final.jpg

Yamina Takkatz is artistiek leider van ZEBARBAR. Afkomstig uit de Parijse banlieue Drancy kwam ze in het 2000 naar Belgie.

Woonachtig en werkend in Antwerpen leerde ze Nederlands. In 2013 maakte ze de kindervoorstelling ‘Lounja en de Tseriel’, de eerste voorstelling van ZEBARBAR.  

Recent speelt Yamina Takkatz in de film 'The shift' regie van Alessandro Tonda.  

 

 

Han Stubbe is muzikant en componist. Hij verwierf bekendheid als oprichtend lid en klarinettist van het Antwerpse ensemble DAAU. Daarnaast werkt hij als componist aan tal van theater- en dansvoorstellingen (Toneelhuis, KC Nona, C-mine, Intro In Situ, WC Zuiderpershuis, T.R.A.S.H).
In 2011 werkte hij samen met Yamina Takkatz voor de creatie van Lounja & de Tseriel.